Så tar du hand om den gamla hunden

Att leva med en gammal hund är få förunnat. Denna varelse som varit med dig sedan valpstadiet och som känner dig utan och innan, som vet när du är ledsen innan du själv vet det och som hoppar av genuin lycka när du är glad. En gammal hund må vara lite långsammare och lite stelare, men den känner fortfarande lika mycket kärlek för dig som den alltid har gjort och den kommer fortfarande vilja följa med dig på alla dina äventyr. Att vara gammal är inte samma sak som att känna sig gammal.

Visa respekt och omtanke

Det finns inte lika många gamla hundar idag, den slutsatsen kan man dra från de hundar man möter på stan och på stranden. Majoriteten av dem är unga och friska, hundar som klarar av långa promenader på de sandtäckta dynerna. Kanske kan det bero på att äldre hundar får stanna hemma, besvärade av leder och ömmande muskler, kanske kan det bero på att hundar helt enkelt inte lever ett lika långt liv idag som de gjorde för bara några år sedan. Att vara hundägare är helt underbart, men det är också ett stort ansvar. Det är nämligen upp till dig att bestämma när din bästa vän skall få ro, ett beslut som väger oerhört tungt på de allra flesta.

Ta det med ro

Att leva med en gammal hund är helt underbart, vardagen blir nämligen så mycket lugnare. Allting måste få lov att ta sin tid, hunden rör sig långsammare och du som ägare måste respektera det. På sommaren kommer värmen att besvära dem och på vintern kommer stela leder göra det. Ett alternativ är att installera en nibe frånluftsvärmepump för behagligt inomhusklimat, så att hunden slipper ligga på kalla golv med stela muskler som resultat. Du skall också komma ihåg att en gammal hund har ett lika stor behov av att komma ut som en ung hund, promenaden kommer bara ta lite längre tid att genomföra. Har du i åtanke allt din hund har gjort för dig genom åren kommer du dock unna den de extra minuterna.

Leave a Reply

bookshelf