Adoptera hund

Har du planer på att skaffa hund? Då kan det vara ett alternativ att adoptera!

Idag finns det närmare 780 000 hundar i Sverige enligt SKK’s register. Detta innefattar både hundar som är hemlösa, icke hemlösa, renrasiga, blandras, unga som vuxna, ja helt enkelt alla hundar som är registrerade.

Flera utav dessa hundar kommer från andra Europeiska länder som har stora problem med gatuhundar. Många av de hundar som kommer hit hittar inte alltid en riktig familj på direkten utan kan befinna sig hemma hos tillfälliga jourhem, hundstall eller liknande lokaler i flera månader. Ibland kan det till och med ta år innan hundarna får ett eget hem.

I Sverige har vi inget som heter gatuhundar. Även om det kan hända att någon väljer att överge sin hund ute i det fria, så väljer majoriteten som inte vill behålla sina djur att försöka hitta nya hem åt dem eller avliva dem. I många fall gäller det helt friska hundar, vilket är vansinnigt med tanke på hur många organisationer vi har som ställer upp och tar hand om djur utan hem.

Svenska organisationer för herrelösa hundar

I Sverige finns det flera olika organisationer som strävar efter att både hundar och katter ska få ett nytt hem. Ofta samarbetar även dessa organisation med dem länderna där djuren finns. De organisationer som är störst i Sverige just nu är:

  • Hundar söker hem – En Ideell organisation som har fokus på Rumäniens gatuhundar sedan år 2011. Organisationen befinner sig på plats i Rumänien där de tar hand om alla gatuhundar och försöker omplacera dem i nya hem i Sverige.
  • Hundstallet – Grundades år 1908 och har aktivt kämpat mot att Sverige ska slippa bli ett land med gatuhundar. Hundstallet fokuserar främst på att ta emot de hundar som inte kan bo kvar hos sina gamla familjer men också hundar från olika länder runt omkring i Europa.
  • Hundar utan hem – Är en äldre organisation från år 2005 som hjälper hundar främst ifrån Irland att få nya hem i Sverige, men tar även emot svenska hundar som riskeras att bli hemlösa.

Viktigt att tänka på innan man adopterar

Innan man adopterar en hund är det viktigt att veta om att många utav dessa djur har haft en svår uppväxt och kanske därför inte alltid vågar lita på människor. Därför måste man ge hunden tid till att få bekanta sig med alla i familjen på dennes villkor, men också tid för att känna sig bekväm i sitt nya hem.

Trots att många av dessa hundar har haft det svårt är det inget tvivel om att de hade kunnat bli ditt barns bästa födelsedagspresent när ni anordnar ett kalas då en adopterad hund är precis lika älskvärd som en icke adoptivhund.

Så länge du och din familj har tiden och viljan att kunna ge en hund det den behöver även fast den haft sämre förutsättningar än andra, så kommer du få en underbar vän för livet. Det kan vi garantera.

Leave a Reply

bookshelf