Din första hund

Många drömmer om att ha ett husdjur och hunden är ett av de populäraste husdjuren, och har varit under lång tid. Det är inte konstigt, eftersom hunden blir som en i familjen. De är tillgivna, mysiga, roliga att leka med och gör att hela familjen kan få en mer aktiv livsstil, eftersom hunden behöver sina dagliga promenader. Det är dock viktigt att ni väljer rätt sorts hund för er familj.

Hur du väljer hundras

Det kan vara otroligt svårt att välja hundras eftersom det finns så många! I Sverige är för närvarande knappt 300 olika raser registrerade hos Svenska Kennelklubben och det kan vara första sidan du som blivande hundägare bör läsa på. Här kan du lära dig allt om olika hundraser, om deras kynne och nivå av aktivitet. Vill din familj ha en liten hund som kan ligga i ditt knä och sova, eller vill du ha en stor hund som behöver ut och gå i timmar, när ni ska promenera? Önskar ni en brukshund som kan jaga vilt, fågel eller vara vakthund?

Glöm inte pälsvård! Det kan vara otroligt mycket jobb med en långhårig hund, jämfört med en korthårig. Det är därför viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om olika raser och fundera över vad som passar bäst, innan man tar beslut om att köpa en hund.

När ni bestämt vilken typ av hund som är rätt, kan man börja leta efter hunduppfödare. Ta hjälp av uppfödarna så mycket det bara går. Ställ alla dina frågor innan köp, men var noga med att kontrollera uppfödarens bakgrund. En seriös uppfödare stödjer också gärna efter att valpen sålts och fått ett nytt hem, så att allt ska bli så bra som möjligt.

Försäkra din hund

När du väl köpt en hund är det mycket att tänka på. En av de viktigaste sakerna på längre sikt är att ha en djurförsäkring, exempelvis hos Lassie om något skulle hända. Det är viktigt att kontakta veterinär om saker som vaccinationer, tandvård m.m., men också om hundens allmäntillstånd blivit sämre, och man inte själv kan komma på en orsak. Då kan hunden ha fått något inre problem som inte syns utanpå.

Valp eller vuxen hund?

De flesta tänker sig att skaffa en valp, men det går att ta hand om vuxna hundar också, som behöver omplaceras. Det är mycket viktigt att det finns människor som vill ta hand om äldre hundar, så att de inte behöver avlivas.

Leave a Reply

bookshelf