Skydda marsvinet från hunden med en praktisk bur

Äger du både hund och marsvin? Då vet du säkert att hundens intresse för marsvinet kan bli lite väl intensivt. Visst kan det gå bra att ha marsvinet och hunden tillsammans under uppsikt, men när du inte är med bör marsvinet ha ett tryggt och skyddat bo att vistas i. Du behöver med andra ord köpa en marsvinsbur. Här kan du läsa om vad du ska tänka på när du köper en bur till ditt marsvin.

Välj rätt marsvinsbur

Innan du köper en bur så är det bra att känna till hur ett marsvin bör bo. Det finns marsvinsburar i många utföranden, så det kan vara svårt att välja. En grundregel är dock att varje marsvin måste ha en yta på 40 x 75 centimeter att röra sig på. I annat fall kan det bli tal om vanvård av djur. Satsa gärna på en bur som är större än minimikravet eftersom ditt marsvin är nyfiket och gärna vill kunna röra på sig ordentligt. Vidare bör du tänka på att buren inte ska vara tillverkad av trä. Det beror på att trä kan vara svårt att rengöra och dessutom gott att gnaga på för ett litet marsvin. Välj istället en bur i rostfritt stål, glas eller plast. Se också till att buren är anpassad för marsvin och inte innehåller något giftigt som djuret kan få i sig om det gnager.

Placera buren rätt

För att ditt marsvin ska trivas i sin bur är placering a och o. Marsvinsburar bör stå på en skyddad och tempererad plats utan att utsättas för direkt solljus. Det är dock viktigt att tänka på att marsvin är sociala. Därför bör de inte placeras ensamma i ett rum.

Inred buren rätt

För att ditt marsvin ska trivas gäller det att inreda buren på rätt sätt. Viktigt är att satsa på rätt typ av underlag i marsvinsburar. Marsvin trivs på underlag som är absorberande, icke-toxiska och dammfria. Det går bra att till exempel lägga tidningar på botten av buren och sedan täcka dem med halm. Det blir ett trevligt underlag för djuret att gå på. I det hörn som du märker att ditt marsvin gör sina behov kan du välja att sätta en toalettlåda med strö i. Marsvinet behöver också ha några mysiga krypin att vistas i. Sådana finns att köpa i välsorterade djuraffärer.

Var även noga med att rengöra buren, helst dagligen. Marsvin är renliga djur som vill ha en fräsch miljö att vistas i.

Om du har följt dessa råd har ditt marsvin nu en härlig och hundskyddad plats att vistas på. Glöm dock inte bort att ta fram och umgås med ditt marsvin med jämna mellanrum. Det är som sagt ett socialt och trevligt djur som behöver stimulans som du har att göra med.

Leave a Reply