Så bygger du en lyxig hundkoja

Om man har en hund som ofta är ute i trädgården eller i en hundgård vill man självklart att den ska ha en skön och mysig hundkoja att lägga sig i. Många vill att hunden ska ha en dekorativ hundkoja, som inte är för stor, men det finns faktiskt vissa regler för vad en hundkoja ska ha och vilka mått den ska vara i för att det ska vara tillåtet att använda den som just en hundkoja. Dessa regler är bestämda av Jordbruksverket. En hundkoja ska vara väl isolerad och också ventilerad på något sätt. Den ska dock samtidigt skydda bot både blåst, solsken, regn, snö, fukt och kyla. Hundens koja ska också ha någon form av sluss eller vindfång så blåsten inte kan komma rätt in i kojan. Det finns alltså en hel del att tänka på när man ska bygga en koja till hunden. Men har man koll på dessa saker, samt måtten ska det inte vara några problem.

Bygga slott åt hunden

När man jämför hundar i olika miljöer kan man snart se stora skillnader. vissa hundar bor såklart bättre än andra, både gällande utevistelse och inomhusmiljö. En hund som vant sig vid att vara ute, och som har en bra koja klarar sig bra oavsett om det är bra eller dåligt väder. Många vill att kojan ska se bra ut och det kan den självklart göra. Det finns inget som hindrar att man målar hundens koja i olika färger eller dekorerar den på olika sätt. Hunden bryr sig dock inte om detta, och det spelar ingen roll om kojan är byggd med rött eller träfärgat material. Kojan bör bestå av tak, golv och fyra väggar, varav en bör förses med lucka eller liknande. Det är ofta en fördel om kojans tak går att lyfta av för enkel rengöring av kojan. Det är också bra om materialet inuti hundkojan är lätt att hålla rent. Det finns dock ingen anledning att lägga flera olika typer av golv i hundkojan om man inte själv önskar det för utseendets skull.

Lyxiga detaljer i kojan

Vissa tycker att det är självklart med riktiga fönster på hundkojan, medan andra avstår detta på grund av skaderisken om ett fönster går sönder. Många väljer dessutom att inreda kojan med belysning och golvvärme. Belysningen kan vara trevlig att se på, och lyser även upp lite på tomten. Golvvärme i kojan kan vara skönt för hunden på vintern, men en bra isolering fungerar lika bra. Det finns också möjlighet att bygga en terrass eller uteplats på hundkojan där hunden kan sitta och se ut. Är denna försedd med tak kan den fungera som en utmärkt utkiksplats under regniga eller snöiga dagar. Det är en fördel om hundkojan är relativt hög. Då kan man bygga ett loft i kojan där hunden kan ha en mysig filt och liknande. Om detta finns kan kojans bottenvåning fungera som en dörrmatta, där hunden kan trampa av sig lera och liknande. Då kan hunden också få plats med matskål och vatten inne i sin koja.

Leave a Reply

bookshelf