Vanliga hälsoproblem hos hund

Precis som vi människor ibland drabbas av enklare hälsoproblem som inte kräver att vi går till läkaren, kan hunden få problem med olika lindriga åkommor som du själv kan behandla. Som hundägare vill man förstås att ens älskling ska må bra och då kan det vara skönt att veta att det finns en hel del du kan göra för att förebygga eller behandla vanliga problem. Här kommer några av de hälsoproblem som lätt drabbar våra hundar och vad du kan göra åt det:

Tandsten och tandlossning

Hundar av vissa raser löper en större risk att drabbas av tandproblem än andra. Det gäller framför allt många av de mindre raserna. Men oavsett ras finns det en hel del du kan göra för att förbättra din hunds munhygien. En sak är något så enkelt som att borsta tänderna på hunden. På djuraffären hittar du tandborstar till hundar och faktiskt till och med tandkräm (med smaker som hunden gillar). Börja helst att vänja hunden vid tandborstning redan när den är valp. Om du har en hund som är vuxen nu får du börja långsamt och försiktigt med att vänja den vid tandborstning. Gör det till en rolig stund och ta bara en enda tand första gången. Avsluta med en belöning hunden gillar. Ett annat sätt att hjälpa hunden med tänderna är att låta den gnaga. Det finns speciella tuggben som främjar en god tandhälsa, men du kan också ge hunden ett kokt märgben under uppsikt.

Mask i magen

Många hundar är förtjusta i att provsmaka det de hittar ute, vare sig det är en tappad bulle eller lite bajs i skogen. Risken finns dock att hunden drabbas av mask i magen, framför allt är risken stor för jakthundar och andra som är ute mycket i naturen. Även valpar löper ökad risk att drabbas. Två vanliga maskar är bandmask och spolmask. Ibland kan man se dem i avföringen. Till symptomen kan höra till exempel hosta. Om din hund har mask i magen finns det receptfria läkemedel på apoteket, till exempel Milbemax som finns med god köttsmak. Den finns i en ask för stora och en ask för små hundar och är enkel att använda.

Sår och stickskador

När en hund får ett sår, oavsett om den råkar komma åt något vasst eller hunden blir biten av en annan hund, är det viktigt att rengöra såret och se till att det förblir rent. Ett mindre eller ytligt sår kan läka av sig själv, men håll det under uppsikt. Ibland behövs veterinärvård, till exempel för dränering eller för att sy. Med en bra försäkring behöver inte veterinärbesöket bli så dyrt. Ha gärna ett litet husapotek hemma med sådant du kan komma att behöva, till exempel sårtvätt och ett bandage för hundar. Det förhindrar att hunden slickar på såret när ni inte kan ha den under uppsikt.

Leave a Reply

bookshelf