Nya populära hundraser

Labrador, golden retriever och jämthund är raser som stadigt legat i topp bland våra mest populära hundar. De är allsidiga hundar som fungerar i familjer, både som sällskap och till olika aktiviteter. Ingen har väl missat att chihuahua är en dvärghund som ökat i popularitet det senaste decenniet, efter att Paris Hilton gick runt med sin chihuahua i en designerväska. För de med ett stort hjärta, som inte bryr sig om stamtavlor och yta, har en annan möjlighet öppnat sig de senaste åren, nämligen att adoptera en gatuhund från en annan del av världen.

Nya raser importeras

Idag vill många vara unika och det också i sitt val av hundras. Man vill ha något mer speciellt och ovanligt än en vanlig tax eller schäfer. Möjligheterna att importera hundar gör att flera nya raser nu gör sitt intåg i landet. Österrikisk jakthund, mops och bulldogg är raser som ökar i popularitet i Sverige tillsammans med terrier brasileiro, som sågs i Brasiliens lag i agility-VM. Även dogo canario, en storvuxen hundras från Kanarieöarna, har hittat hit. Flera jakthundar, alltifrån grythundar till fågelhundar, importeras från hela Europa. Ett exempel är gonczy polski, en stövare som är omtyckt både vid vildsvinsjakt och vid eftersök.

Korsning mellan varg och hund

Saarloos wolfhond är en korsning mellan schäfer och varg. Den kommer från Nederländerna och många fascineras av den nya rasen. Det är dock förbjudet att importera hunden om varg finns i de senaste fyra generationerna. Om man vill registrera sin Saarloos wolfhond i Svenska Kennelklubbens register måste den först DNA-testas och föräldrarna måste ha gjort ett mentaltest, ett så kallat MH-prov. Nya, spännande raser i all ära, men våra folkkära raser pudel, schäfer och labrador ligger stadigt i topp på listorna över de mest populära raserna. Det är inte så konstigt, för sannolikheten ökar att man vet vad man får när man köper en labradorvalp, till skillnad från när man importerar en helt ny ras.

Leave a Reply

bookshelf