Sällskapshundar

Även om alla hundar i större eller mindre mån kan sägas vara sällskapshundar, då de ger sällskap till sin ägare, brukar termen ”sällskapshund” användas för att skilja de hundar som enbart används som sällskap från de hundar som används för att arbeta, så kallade brukshundar. De senare kan vara allt från bombhundar till polishundar och ledarhundar. Även om alla hundraser kan fungera som sällskapshundar, finns det vissa raser som har framavlats specifikt för det syftet. Det handlar ofta om mindre hundar, som ibland med ett äldre uttryck kallas knähundar.

Ett exempel på en sådan ras är fransk bulldogg, som med ett smeknamn i Sverige kallas ”fralla”. Trots sitt namn tros den franska bulldoggen inte härstamma från Frankrike, utan från England, där den lär ha utvecklats från den engelska bulldoggen. Fransk bulldogg tillhör idag en av de tjugo mest populära hundraserna i hela världen. Den franska bulldoggen är en liten och kompakt hund med trubbig nos, som till lynnet är glad och lekfull.1280px-brouwn_chiwawa_dog

En annan trubbnosig ras som är populär som sällskapshund är mopsen, som även den har avlats fram med det specifika syftet att vara sällskapshund. Den kommer ursprungligen från Kina, men avlades fram till sitt nuvarande utseende i Storbritannien. Mopsen kännetecknas förutom av sin trubbiga nos också av sin rullade svans och av sin färgteckning, som antingen kan vara svart eller beige.

En mycket populär sällskapshund (faktiskt den fjärde mest populära i världen enligt en undersökning från 2013) är chihuahuan. Chihuahuan har fått sitt namn från delstaten Chihuahua i Mexiko, där rasen också har sitt ursprung. Det är en av de minsta hundraserna, vilket gör den till en praktisk sällskapshund då den är lätt att ta med sig överallt.

Att köpa en renrasig hund som en mops eller chihuahua är dyrt, och att äga en hund innebär ständiga utgifter. Inför ett hundköp är det med andra ord viktigt att man inte bara är förberedd mentalt för det ansvar det innebär att vara hundägare, utan också att man har sin ekonomi i ordning. Om du behöver hjälp med att förbättra din ekonomi kan du kontakta Zensum, som är en privat lånerådgivare. Zensum kan bland annat förbättra privatpersoners ekonomi genom att omförhandla deras lån till bättre villkor. De pengar som tidigare lades på ränta kan då istället användas för att till exempel köpa hundmat.

Leave a Reply

bookshelf