Hundförsäkringen – en viktig kostnad

Att vara hundägare är förenat med en rad olika utgifter, från att faktiskt köpa hunden – vilket kan vara en stor kostnad om man köper en renrasig valp från en uppfödare – till återkommande utgifter för hundmat, leksaker, lydnadskurser och allt annat som hunden kan tänkas behöva. Att lägga ytterligare en kostnad till dessa utgifter är därför kanske inte något som de flesta hundägare ser fram emot, men kostnaden för en hundförsäkring är kanske den viktigaste man kan betala. Detta eftersom kostnaden för veterinärbesök och vård om ens hund skulle bli allvarligt sjuk kan vara så hög att man i värsta fall ser sig tvungen att ta bort sin fyrfota vän istället för att betala för behandlingen – ett val som ingen hundägare vill tvingas göra. Även behandling för mindre allvarliga sjukdomar kan självklart leda till höga veterinärskostnader, och med tanke på det stora antal hundsjukdomar som finns, är sannolikheten hög att ens hund kommer att behöva vård från en veterinär någon gång under sin levnad.dog-1191662_960_720

När man ska välja försäkring till sin hund finns det dock vissa saker man måste tänka på. En sådan sak är hur omfattande hundförsäkring man behöver. En hundförsäkring delas vanligtvis in i två delar: veterinärvårdsförsäkringen och livförsäkringen. De allra flesta hundägare har bara behov av den förstnämnda delen, som ger ersättning för undersökningar och behandlingar av hunden vid sjukdom eller skada. Den andra delen, livförsäkringen, är dock nödvändig om hunden är inkomstbringande, till exempel genom avel. Livförsäkringen ger ersättning om hunden skulle gå bort, och man på grund av detta förlorar ekonomisk inkomst.

Något annat att tänka på när man tecknar avtal om en hundförsäkring är samma sak som man alltid bör tänka på när man tecknar en försäkring, nämligen att jämföra villkoren mellan olika försäkringsbolag innan man bestämmer sig, för att se till att man får den bästa försäkringen för den bästa premien.

Om det värsta skulle hända, och din hund blir sjuk eller råkar ut för en olycka medan den är oförsäkrad, kan en nödlösning vara att ta ett snabblån för att täcka veterinärskostnaderna. Om det leder till att din hunds liv kan räddas tycker du sannolikt att det är värt det, trots de höga kostnaderna.

Leave a Reply

bookshelf