Hundraser i Sverige


I Sverige finns totalt ungefär 350 hundraser och olika varianter som registrerats hos Svenska Kennelklubben. Svenska Kennelklubben, SKK, är det organ som verkar för rasaveln i Sverige och som för statistik över registrerade hundar, hur sjukdomsbilden ser ut bland de olika raserna, tävlingsresultat och meriteringar, regler för officiella tävlingar under organisationen och så vidare. Om man är intresserade av någon särskild hundras så kan man vända sig till Svenska Kennelklubben, till uppfödare inom den aktuella rasen, till rasklubbens hemsida och övriga källor till information. Är du intresserad av att köpa hund? Då bör du först och främst fundera igenom syftet och i vilka sammanhang du kommer vara aktiv med din hund, och därefter kolla upp de raser du är intresserad av för att hitta den perfekta rasen, och så småningom individen, för just dig.

Hunter with rifle standing on gravel road and holding dog on a leash. Bright light is in the background.

Alla hundar är framavlade för ett visst syfte. Vissa för att valla och skydda boskap, andra för att vakta, några är avlade som rena sällskapshundar och andra är tänkta till jakt, hundkapplöpning, hundkamp eller drag. I varje hundras finns egenskaper som har gjort just den rasen så bra som möjligt på sin uppgift, även om man idag använder många av raserna mer eller mindre som sällskaps- och familjehundar. Förutom egenskaperna är hundarna även avlade för att få ett specifikt utseende.

När du ska välja hundras måste du ställa dig några av de frågorna om hur mycket tid du vill och kan lägga ner på hundträning, skötsel och päls och så vidare. Vill du mest bara ha en hund att mysa med i soffan kan en hund av sällskapsras passa bäst. Men du behöver ändå förstå att en hund, även en som kräver mindre aktivering, behöver både motion och mental stimulans för att må bra. Om du inte orkar träna eller motionera särskilt mycket så ska du definitivt inte välja en arbetande hund, som exempelvis en bruks- eller vallhund. Läs alltid på om rasen med objektiva ögon innan du tar beslut om att köpa hund! Då ökar chanserna att både du och hunden tycker att det blev ett lyckat hundköp.

Man with dog resting outdoors

Varje år för man statistik över antalet hundar och hundraser. Den mest populära hundrasen i Sverige 2015, med flesta registrerade individer, var Labrador retriever. På andra plats kom Golden retriever och tredje jämthund. Först på fjärde plats kom Tysk schäferhund och femma kom Långhårig chihuahua. De två sistnämnda var länge i toppen för populära hundraser men har nu fått ge plats åt de andra.

Leave a Reply

bookshelf