Träna din hund!


Träna hund, varför då? Och hur? Genom att träna med sin vän så får man en hund som är lyhörd i vardagen och där problem av olika slag blir allt mindre. Du lär känna din hund och ni båda lär er hur man kommunicerar med varandra, trots att ni tillhör två helt olika arter. Det är spännande att se samarbetet växa fram, och glädjen hos hunden när den förstår vad du vill. Med en ökad lyhördhet och lydnad hos hunden så kan den även få mer frihet i vardagen. Själva träningen är uttröttande och du slipper en understimulerad hund som i bästa fall börjar ha sönder saker eller hitta på annat otyg, i värsta fall blir deprimerad och passiv där den ligger i sin hundkorg.

Havanese0315Vad man tränar eller aktiverar sin hund med är egentligen inte särskilt viktigt. Olika raser är framavlade för olika ändamål och har därför vitt skilda egenskaper. En Schäfer eller Malinois är exempelvis bättre som polishund eller brukshund än en sällskapshund som exempelvis Bichon Havanais, helt enkelt på grund av både de kroppsliga förutsättningarna och mentala egenskaperna. En äldre pensionär som har lite fysiska problem men som ändå kan ta sig ut på lugnare promenader kommer förmodligen få ett mycket bättre sällskap av just en Bichon Havanais än någon av de två förstnämnda raserna.

En enklare sällskapshund kräver förstås motion, rastning och stimulans även den, men omfattningen ligger inte alls på samma nivå. Någon som vill träna sin hund i en hundsport och komma långt på tävling kommer förmodligen välja en annan ras än en ren sällskapshund, om målet med hundköpet är att satsa på tävling.

Hur som helst, när du ska träna med din hund så har du en enorm valfrihet! Det finns många olika hundsporter som man kan prova på om man vill testa något annat än bara vanlig vardagslydnad. Du kan välja mellan rallylydnad, lydnad, agility, freestyle, heelwork to music, nosework, viltspår, bruks med specialgrenarna spår, sök, rapport eller skydd och så vidare. Vissa grenar är endast tillåtna för rasrena hundar men de flesta hundsportgrenar är även öppna för blandraser. Förutom hundsporterna kan du alltid jobba med hunden i den miljö ni är i, hoppa upp på stenar, balansera på bommar, hoppa över nedfallna träd, krypa under bänkar och så vidare. Det kallas för Dog Parkour.

Leave a Reply

bookshelf