Städtips för hundägare

Alla som någon gång har ägt eller äger en hund vet att det krävs extra städåtgärder i hemmet för att hålla det någorlunda rent när man har en fyrfota invånare. Förutom att hundar har päls som de släpper ifrån sig varhelst de befinner sig, kan fyra tassar dessutom dra in mycket smuts utifrån, som hamnar på golv och i möbler. Nedan följer några städtips som kan göra vardagen enklare (och renare) för hundägare.

Det kanske främsta problemet är de ovan nämnda hundhåren. De allra flesta hundraser fäller hår i större eller mindre utsträckning året runt, och har dessutom vissa perioder då de fäller särskilt mycket hår. Att man behöver dammsuga oftare än vanligt under dessa perioder är en självklarhet för alla hundägare, men det kan vara värre med de hundhår som inte ligger på golvet, utan som sitter fast i soffkuddar, fåtöljer och andra möbler med textil i hemmet. På dessa envetna hårstrån biter ofta inte ens intensivt gnuggande med dammsugarmunstycket. Ett säkert sätt att få bort dem är dock att ta på sig ett par gummihandskar av diskmodell, och sedan dra med handen över soffan eller fåtöljen. Hundhåren kommer att samlas i små tussar, som man sedan lätt kan plocka bort från möbeln och slänga.maltipoo-1222365_960_720

När det gäller smuts som kommer in i huset efter promenaderna är det bästa sättet inte att städa bort den, utan att förebygga den. Genom att ha en balja med vatten stående i hallen där man kan skölja av hundens tassar direkt efter promenaden, kan man förhindra att leran kommer längre än så. En mikrofiberduk att torka av tassarna med efteråt är också en bra idé, eftersom den suger åt sig smuts mer effektivt än till exempel en vanlig handduk.

Exakt hur mycket smuts ens hund har dragit in i hemmet upptäcker man dock ofta inte förrän man tömmer hemmet helt, till exempel inför en flytt. Om du har gjort det, och känner dig överväldigad av tanken på att göra rent hemmet inför nästa ägare, kan det vara en bra idé att anlita en städfirma för att få hjälp med flyttstädning. Det kan du till exempel få på Qleano.se.

Leave a Reply

bookshelf