Hundspann

Upplev naturen, snön och den friska luften så som den upplevs bäst – bakom ett hundspann med ivriga och lyckliga hundar som ger all sin kraft, för att du ska kunna njuta av vinden i håret och ljudet av knakande snö under kälken. Hundspann är ett väldigt gammalt sätt att transportera sig på, som har använts av folk uppe i norr sedan urminnes tider. Hundarna som drar spannet är främst olika sorters polarhundar så som Siberian- eller Alaskan husky till exempel. Men även andra raser som är högenergiska, till exempel Vorsteh, kan vara populära i spannet. Det de har gemensamt är deras vilja att arbeta och att de är i princip outtröttliga.

Mycket populär turistaktivitet

Den som vill jobba med hundar och bor lite nordligare har bra chanser att kunna dra igång en verksamhet inom turismen med hundspann, till exempel som när nya friluftsområden planeras i Jokkmokk, vilket är perfekt för den som vill dra igång ett eget företagande med hundspann. Hundspann som turistattraktion lockar många, och mycket på grund av upplevelsen av närhet till naturen, men även med tanke på upplevelsen av äventyr, och kontakten med hundarna förstås. Ofta stannar man minst en gång under färden för att till exempel fika en medhavd matsäck, och då finns det ofta tillfälle att knyta an till hundarna en del. En tur med hundspannet passar de flesta. Det finns något som lockar hos nästan alla, vare sig det är hundarna för djurälskaren, äventyret för den rastlöse, eller naturupplevelsen för skogsmullen.

Lyckliga i hundspannet

Hundarna som går i hundspannet är ofta riktiga utehundar med allt vad det innebär. De trivs för det mesta ypperligt utomhus i en hundgård tillsammans med flocken, när de inte är ute och springer i spannet då förstås. De är glada och vänliga hundar, så länge de får sina behov tillfredsställda. Och det är stora behov av motion de har, det krävs en enorm mängd fysisk aktivitet för att hålla dessa hundar nöjda. Får de inte det kan de hitta på andra aktiviteter att sysselsätta sig med, ibland till sin ägares stora förtret. Så håll slädhundarna i hundspannet, för allas lyckas skull. Det blir ofta fantastiska naturbilder i sådana här sammanhang, så bra att de skulle bli riktigt snygga att trycka upp och göra något fint av, ett iphoneskal till exempel.

Leave a Reply

bookshelf