Köpa hund


Bestämt dig för att köpa hund? Grattis! Du har tagit ett beslut som förhoppningsvis kommer ge dig välbefinnande, glädje och livskvalité för en lång tid framöver. Hunden är idag en viktig faktor i många människors liv som både ger sällskap, motion och aktivering. Det blir allt mer populärt att träna och till och med tävla med sin hund, vilket skänker en meningsfull fritid. Men det viktiga är att man får hundägandet att fungera i vardagen, för både hundens och ägarens skull.

Dog puppies

Först och främst måste man veta med sig att man har både tid och engagemang för en hund. Om du är osäker så kan du erbjuda dig att vara hundvakt eller dagmatte/daghusse till någon annans hund en tid. Då får du prova på att ha hund i vardagen och se om det fungerar, och om man tycker att det är ok med promenader, skötsel, träning och övrig motion. Det andra du behöver fundera igenom är om du har råd med en hund. Du kanske kan spara ihop, låna pengar eller sälja guld för att få råd med själva hundköpet, men du måste även ha råd till mat, skötsel, vaccinationer, avmaskningar och oförutsedda utgifter. En försäkring är nästan ett måste då sjukdomar och olyckor annars kan komma upp i orimliga summor. Därför behöver du även räkna in försäkringen i månadsbudgeten.

När du funderat och kommit fram till att du har tid och råd med hund så måste du även ta beslut om vilken typ av hund du vill ha. Dina intentioner i form av mängd motion och träning av olika slag är avgörande. Svenska Kennelklubben för förteckningar över alla hundraser i Sverige och deras egenskaper, och på deras hemsida kan man även få många tips och råd inför hundköpet. Svenska Brukshundklubben är en klubb som ligger under Svenska Kennelklubben, och som Group Of Dogs With Owners At Obedience Classerbjuder olika typer av hundägarutbildningar på de lokala klubbarna runt om i landet. Det finns även andra typer av klubbar, och även privata aktörer som erbjuder hundkurser och privatlektioner.

Innan hunden kommer hem kanske du behöver se till att ansöka om ledigt från ditt eventuella jobb, om du inte kan ta med dig hunden. Det är särskilt viktigt om man köper en valp, att den inte lämnas själv, men även en vuxen hund behöver tid för att komma in i sin familj.

Leave a Reply

bookshelf